Infrarood

Wat is infrarood ?

De zon die aan de hemel staat is zoals we allen weten een enorme energie bron. Deze energie wordt naar onze aarde getransporteerd door middel van elektromagnetische stralen. Deze stralen worden onderverdeeld in verschillende golflengtes. De eenheid voor deze onderverdeling is de nanometer (nm).

Een nanometer is een miljoenste millimeter. Elk golflengte transporteert een welbepaalde hoeveelheid energie. Hoe sneller de frequentie van deze golven, des te korter is de golflengte. En des te meer energie kan deze specifieke straling transporteren.

Dus hoe hoger de frequentie, hoe korter de golflengte hoe meer energie.

Van de totale straling die de zon uitzend bereikt slechts een gedeelte ons aardoppervlakte, door een gedeelte van deze straling door onze atmosfeer geabsorbeerd wordt. De straling die ons aardoppervlak bereikt noemt men “de globale straling”.

Deze globale bestraling bestrijkt een gebied vanaf het Ultraviolette licht (UV) via het zichtbare licht en zo naar de infraroodstraling (infrarood). Deze straling wordt ingedeeld volgens de golflengtes.

  • Infrarood – A van 760 tot 1400 nm
  • Infrarood – B van 1400 tot 3000 nm
  • Infrarood – C van 3000 tot 10000 nm

Wij hebben het in dit gebied dus enkel over de infrarood stralen (infrarood). Deze worden des zoals men kan zien ingedeeld in 3 soorten: infrarood-A of kort golvig, infrarood-B of midden infrarood, infrarood-C of lang golvig infrarood.

Het zijn de infraroodstalen die verantwoordelijk zijn voor het warmte transport van de zon naar onze aarde.

Om dit even duidelijk te maken:

Wat gebeurd er als de zon even achter de wolken verdwijnt ?

We voelen onmiddellijk dat het frisser wordt, niet tegenstaande dat de omgeving temperatuur niet dadelijk naar beneden gaat. Het is namelijk zo dat de infrarood stralen, die de warmte transporteren, heel makkelijk door de lucht gaan zonder veel verlies en de vaste lichamen die het tegenkomt rechtstreeks verwarmd.

Als de wolken deze infrarood stralen tegenhouden krijgen we een gevoel van koude omdat het rechtstreeks contact met de infrarood stralen wegvalt.

Is er een verschil tussen infrarood stralen van de zon en deze van een kunstmatige bron (stralen) ?

  • Neen, de stralen zijn wel kunstmatig opgewekt maar zijn van dezelfde soort of natuur.
  • Het grote voordeel is echter dat we de kunstmatige stralen juist kunnen bepalen wat we wensen en dat we niet van bewolking of ander belemmeringen afhangen. Inderdaad zo kunnen we op eik tijdstip van de dag of de nacht de gewenste stralen opwekken en benutten.

Tot slot kunnen we nog stellen dat alle warmte die we op afstand voelen getransporteerd wordt door infrarood stralen. Ook de warmte die we voelen van de kachel of de verwarming, van een verlichtingslamp, of van een ander menselijk lichaam.

Meer info

  1. Medische aspecten van de infrarood cabine
  2. Bekijk ook onze  Infrarood Cabines